Smagefadet fra Bryggeriet Skands - en rejse ind i øllets verden.
En mini-ølsmagning og en introduktion til forskellige typer af øl.
Bryggeriet Skands er et af Danmarks første mikrobryggerier med start i 2003. Med bryggerhåndværket i højsædet brygges over
25 forskellige specialøl på bryggeriet i Brøndby.
I skal smage 6 forskellige specialøl fra de lyse til de mørke.
HUMLEFRYD
Øltype: Lager (Pilsner/Wiener)
VIDEOINTRODUKTION
Vi starter med en Pilsner - som befinder sig i den lyse ende.
En Pilsner er helt blankfiltreret med fin hvid skumkrone. En klassisk perlende øl.
Humlefryd er en tjekkisk inspireret pilsner og en af Skands første øl fra 2003. Pilsnerøllet er den mest solgte øltype i Danmark, men er ikke den letteste at brygge - den skal nemlig stå flot, enkel og helt blank. Et godt bryggeri skal gerne kunne lave en pilsner af høj kvalitet. Det er langt nemmere at skjule ’småfejl' i en mørk ufiltreret øl.
EGTVEDPIGENS BRYG
Øltype: Hvedeøl
VIDEOINTRODUKTION
Næste øl I skal smage er en spændende, ufiltreret hvedeøl med tyttebær, porse og honning. Udover en dejlig frisk smag er der også en speciel historie bag øllet, som vi har udviklet i samarbejde med Nationalmuseet.
Ingredienserne er fundet efter en analyse af indholdet i den birkebarkspand som Egtvedpigen havde med i graven for over 3500 år siden. Porse er tilsat, da det har været godt til konservering, og tyttebær og honning har givet sødme og det flotte rødlige skær.
En dejlig forfriskende øl der gør det godt til sommer og varme.
MY HAZY IPA
Øltype: Indian Pale Ale
VIDEOINTRODUKTION
Tredje øl er en ufiltreret New England IPA type, som gerne må vendes et par gange, inden den åbnes.
En tørhumlet øl som har en masse friskhed og et hazy/tåget udseende. Ofte en lidt mere bitter øltype med dejlige, blomsteragtige aromastoffer, som er trukket ud ved tørhumling. Det foregår ved, at øllet inden tapning lagres i en tank med tørret humle (lagt i en stofpose) og efterfølgende tappes på flasker.
BLÅ CHIMPANSE
Øltype: Mørk Ale
VIDEOINTRODUKTION
Fjerde øl er en meget populær filtreret Belgisk Ale inspireret af en Blue Chimay - deraf navnet.
Den har en helt anden type udtryk end de lidt lysere øl, I indtil videre har smagt. En flot rødbrun farve hvor du kan smage maltsødme, lidt kaffe- og chokoladenoter.
Rigtig god til et krydret måltid mad.
ESRUM KLOSTER
Øltype: Mørk Ale
VIDEOOINTRODUKTION
En mørkere, lidt stærkere klosterøl med helt andre dufte og karakter end de andre øl, I har smagt indtil videre. Prøv at dufte til den!
Den har en dejlig, mørk, kastanjebrun farve, en aromatisk duft, og smagen afrundes med en snert af anis (lakrids). Måske du også kan smage nogle af de andre krydderier fra klosterhaven, enebær, lavendel og rosmarin?
En signaturøl for Esrum Kloster som ligger lige nord for Esrum Sø.
LAGERTHAS BRYG
Øltype Stout - Havre
VIDEOINTRODUKTION
Sidste øl i smagefadet er også udviklet i samarbejde med Nationalmuseet.
Skjoldmøen Lagertha var en fremragende kvindelig kriger, som omtales i Saxos Danmarkskrønike. Hun var en tid gift med den berømte Regnar Lodbrog.
Fund af bryggeriaffald fra vikingetiden viser, at man bryggede øl på bygmalt og ind imellem også på havre. Man ristede malten, som gav det ekstra mørke skær og smag af chokolade. Lagerthas Bryg er en havrestout krydret med porse og humle.
AFRUNDING
Vi håber smagen af Skands har givet en lille introduktion og nysgerrighed på de forskellige øltyper.